Berea noastra cea de toate zilele

Berea este una dintre cele mai vechi băuturi din istoria omenirii, datând din mileniul 6 înainte de Christos şi a fost atestată de istorici pentru prima dată in Iraq-ul Antic. Cele mai vechi scrieri sumeriene menţionau referiri la bere. O rugaciune către zeiţa Ninkasi, cunoscută ca “Imnul lui Ninkasi” servea deopotriva şi ca rugăciune dar şi ca metodă de memorare a reţetei pentru fabricarea berii. Isteţ, nu? Pe vremea aia berea se bea cu paiul, dintr-un vas comun. De ce cu paiul? Pentru că anticii ţineau berea in vasele in care fermentau ingredientele, iar malţul si cerealele fermentate pluteau deasupra. Oricum, cred ca se făceau clampă după câteva rânduri.

Chinezii sunt chiar mai bazati decat sumerienii in privinta berii. In China, berea are o istorie veche de 9,000 de ani. Descoperirile arheologice au aratat ca taranii chinezi preparau un soi de bautura alcoolica asemanatoare cu berea 7,000 de ani inainte de Christos, folosind o metoda de productie asemanatoare cu cea din Mesopotamia iar ca ingrediente foloseau orez, miere de albine, struguri si fructe de paducel. La sfarsitul dinastiei Han berea si-a pierdut importanta in China, fiind inlocuita cu huangjiu (vinul galben sau bautura galbena, in traducere), o bautura alcoolica facuta direct din cereale si care aveam cam 20% alcool.

Ca fapt statistic, în lume cică există cam 20.000 de feluri de bere, îmbuteliată în 180 de feluri. Şi ca o curiozitate, în Rusia berea nu este considerată băutură alcoolică. Cred şi eu, că nu are nici o şansă în faţa vodcii. În Mesopotamia, o tabletă de lut veche de 4000 de ani, indică faptul că meseria de berar era una foarte respectată şi că cei mai buni berari erau femei – ironic, nu? În ziua de azi marea majoritate a femeilor ne cicăle la cap dacă mergem la o bere cu băieţii, când de fapt tot ele au început tărăboiul acum 4000 de ani. Să mai zici că femeile nu au simţul ironiei. Pe lângă faptul că era o băutură, berea era folosită şi ca medicament. Un document medical care a fost scris în jurul anului 1600 î.Hr. prezinta 700 de reţete, din care în jur de o sută conţin cuvântul “bere”. Deci doctorii ăia care spun că berea dăunează sunt de fapt nişte vraci care habar nu au meserie.

Mai aproape de zilele noastre, tatăl lui William Shakespeare a fost degustător de bere sau “conner”. Acesta testa berea turnând o parte pe o bancă, aşezandu-se apoi pe aceasta în timp ce termina restul berii. Dacă era zahăr in bere, sau dacă nu era pură, pantalonii din piele pe care îi purta aveau să se lipească de bancă după jumătate de oră. Mă rog, fiecare cu metodele lui. În ziua de astăzi noi preferăm să o bem pur şi simplu.

Încă un fapt interesant, chestia aia cu Legea Germană a Purităţii Berii din reclama la Becks se pare că nu e vrăjeala. Legea asta a părut în 1516 şi stabilea clar că ingredientele berii trebuie să fie doar apă, orz şi hamei, ceea ce nouă ni se pare de bun-simţ în ziua de azi.

Şi ca un amănunt mai macabru, în tavernele din Egipt, cel mai folosit toast era “Pentru stafia ta !”, deoarece se pare că ei obişnuiau să aprovizioneze morţii cu mâncare şi bere. Un vechi mormânt egiptean poartă inscripţia : ”… satisface spiritul său cu vită şi pasăre, pâine şi bere”. Ciudaţi oameni!

Câteva mărci de bere, împărţite pe ţări:

Belgia: Stella Artois – Jupiler – Duval – Maes- Bornem- Augustijn – Gulden Draak – Celis – Bruegel (cca. 650 de marci inregistrate)

Cipru: Keo

Danemarca: Carlsberg – Tuborg

Germania: Beck’s – Bitburger – DAB – Jever – Krombacher – Franziskaner – Erdinger – Paulaner – Veltins

Irlanda: Guinness – Kilkenny – Murphy’s

Japonia: Asahi – Sapporo

Olanda: Amstel – Bavaria – Brand – Dommelsch – Grolsch – Gulpener – Heineken – Hertog Jan – Oranjeboom

Polonia: Lech – Tyskie – Żywiec – Królewskie – Haberbusch i Schiele – Dojlidy – Hevelius – Łomża – Warka – Karpackie – Van Pur

Republica Cehă: Pilsner Urquell – Budvar – Kelt – Staropramen

România: Bergenbier – Bürger – Bucegi – Ciuc – Golden Brau – Noroc – Silva – Timişoreana – Ursus – Stejar – Gambrinus – Ciucaş – Caraiman – Aurora – Azuga – Alutus – Craiova – Neumarkt – Suceava – Zimbru – Skol

Rusia: Baltika – Bocxkarjov – Ocxakovo – Nevskoje

Tailanda: Singha

Ucraina: Chernihivske – Lvivske – Obolon’ – Slavutych

SUA: Budweiser – Coors – Miller – Samuel Adams

Italia: Peroni – Nastro Azzurro,  Moretti

Republica Populara Chineza – Tsingtao

Share

2 Comments

  1. Parerea mea este ca berea e cea mai buna bautura de pe pamant. Te racoreste, tine de sete, nu se suie la cap decat de la 4 litri in sus (dupa primii 2, garantat faci o vizita prelungita la incaperea unde si faraonul mergea fara sclavi dupa el si ti se taie)si mai tine si de foame, datorita complexului de vitamine B pe care le contine.
    Prin urmare, dragi doamne si domnisoare, nu mai strambati din nas, lasati cocktailurile alea caraghioase si colorate gen Cosmopolitan si Sex On the Beach si mergeti cu apartinatorul sa savurati o bere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.