Ce si cum despre strugurii nostri I

Ca sa putem vorbi despre vinuri, trebuie intai sa vorbim despre struguri. Albi, negri, de masa, pentru stafide, dulci sau acrisori, nobili sau hibrizi, strugurii fac parte din cultura noastra iar cultivarea lor este o stiinta in toata puterea cuvantului.

Sortimentul viticol al Romaniei contine cateva soiuri valoroase, pastrate si dupa filoxera, dar si o serie de soiuri straine, importate. Din prima categorie, cele mai valoroase sunt:

– pentru vinuri albe: Feteasca alba, Feteasca regala, Grasa de Cotnari, Galbena de Odobesti;
– pentru vinuri rosii: Feteasca neagra, Babeasca neagra;
– pentru vinrui aromate: Tamaioasa romaneasca, Busuioaca de Bohotin;

Din a doua categorie, a soiurilor importate, cele mai importante sunt:

– pentru vinuri albe: Riesling italian, Sauvignon, Pinot gris, Chardonnay, Traminer roz, Aligote;
– pentru vinuri rosii: Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Merlot;
– pentru vinuri aromate: Muscat Ottonel

Principalele soiuri de struguri cultivate in Romania si vinurile pe care acestea le produc:
Feteasca alba: este un vechi soi romanesc, provenit probabil prin selectie populara din Feteasca neagra, si detine cele mai mari suprafete cultivate, alaturi de Feteasca regala. Este cultivat in majoritatea podgoriilor diin Moldova si Transilvania si produce vinuri seci si demiseci.
Feteasca regala: este un soi relativ recent, obtinut intre cele doua razboaie mondiale din incrucisarea naturala a soiurilor Feteasca alba si Grasa. Vinurile obtinute din acest soi se incadreaza de obicei in categoria vinurilor superioare, cu tarie alcoolica de 10,5 – 11,5% vol, seci si cu o aroma specifica placuta.
Riesling italian: de origine incerta, acest soi a fost introdus in Romania inainte de filoxera. Produce vinuri seci, cu o tarie alcoolica de 11-12% vol, care evolueaza bine prin invechire in sticla.
Grasa de Cotnari: face parte din vechiul sortiment al podgoriei Cotnari, unde se cultiva de peste sapte secole si se pare ca are o origine comuna cu soiul Furmint, din care se produce vinul de Tokay. Vinurile obtinute din acest soi sunt printre cele mai bune valoroase din Romania, fiind facute din struguri culesi la stafidirea boabelor, atacati de mucegai nobil (Botrytis cinerea), cu un continut ridicat de zaharuri (peste 240 g/l). Produce vinuri demidulci sau dulci. Vinurile din Grasa de Cotnari au o tarie alcoolica de 12-12,5% vol., continut ridicat de zahar si o culoare galben-aurie cu tenta verzuie.
Sauvignon Blanc: soiul acesta de struguri a fost introdus in Romania dupa filoxera iar in prezent este unul din principalele soiuri folosite pentru vinuri de calitate superioara. Produce vinuri seci sau demiseci fine, dar si vinuri dulci si demidulci, cum ar fi cele de la Murfatlar si Dragasani.

Va urma.

Sursa foto

Share

1 Trackback / Pingback

  1. Ce si cum despre strugurii nostri II | Totul despre bauturi

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.