Ce mâncăruri combinăm cu cele mai răspândite băuturi

Fotografie creată de Olenka Sergienko, de la Pexels

V-ați uitat vreodată lung la sticlele de whisky, gin sau vodcă pe care le aveți în casă și v-ați întrebat cu ce mâncăruri le-ați putea combina? La vin și bere se „pricepe” toată lumea. Dar cu celelalte băuturi lucrurile nu mai sunt atât de simple. Iată câteva recomandări pentru ce mâncăruri combinăm cu cele mai răspândite băuturi.

Gin

Textura uleioasă a ginului merge destul de bine cu anumite soiuri de pește, mai uleioase. O astfel de recomandare este să servim gin și hering marinat cu ceapă crudă – se pare că este un fel clasic al street-food-ului din Amsterdam. Chiar și așa, țineți cont de aroma puternică a ginului, așa că îl puteți dilua cu un pic de apă.

Vodca

De obicei, vodca se servește extrem de rece, iar o combinație clasică pentru această băutură este caviarul rusesc (pentru cine și-l permite). Pe de altă parte, cei din Scandinavia combină vodca (dar și alte băuturi, cum ar fi akvavit) cu diverse tipuri de pește marinat sau afumat (hering, macrou, somon).

Rom

Dintre toate băuturile spirtoase „de bază”, romul se combină cel mai bine cu fructe de toate felurile. Atât de bine încât prin secolul XVIII un desert foarte la modă era o „salată” din bucăți de portocală scăldate bine în rom. Mai mult, romul poate fi adăugat lejer în siropurile și dressing-urile pentru mai toate salatele de fructe. Se combină foarte bine cu ananasul crud și cu bananele. Nu mai spun că mai toți cofetarii ne vor povesti că romul este excelent pentru a însiropa tot felul de blaturi pentru prăjituri și torturi. Un alt produs din Caraibe care se combină foarte bine cu romul este ciocolata. Spre exemplu, se pune rom dark sau auriu în amestecul folosit pentru trufele de ciocolată. Culmea e că în patria romului, în Caraibe, le place să combine un cocktail pe bază de rom cu diverse feluri de mâncare din pește sau din alte cărnuri.

Whisky

În cazul acestei băuturi, povestea este un pic mai complicată pentru că avem cel puțin trei mai curente. Pe de o parte este whisky-ul scoțian (scotch), care este un companion clasic pentru haggis-ul scoțian. Scotch-ul fără gheață este de asemenea bun alături de supele bogate, sățioase, ale scoțienilor.
De partea cealaltă a oceanului, whisky-ul american și bourbon-ul sunt combinații clasice pentru fripturi la grătar de tot soiul.
Pe lângă acestea două, mai sunt multe alte tipuri de whisky, din Canada, Irlanda și chiar din Japonia. Cel irlandez și cel canadian sunt în general puțin mai light comparativ cu rudele lor scoțiene sau americane, deci ar merge combinate cu niște cărnuri mai ușoare.

Tequila

Când vine vorba despre ce mâncăruri combinăm cu cele mai răspândite băuturi și ajungem la tequila, parcă ne apare și un mic zâmbet pe față. Combinația clasică pe care o știe mai toată lumea este tequila cu sare. Se pare că gustul puternic al acestei băuturi este amplificat în mod plăcut dacă adăugăm sare când o bem. De multe ori, cocktailurile pe bază de tequila sunt servite din pahare care au gura glazurată cu sare. Mexicanii consideră că mâncarea lor extrem de picantă copleșește cam toate vinurile. De aceea ei consideră tequila o băutură gastronomică. În general, tequila merge foarte bine cu aperitive foarte picante, cu nuci sărate, măsline marinate sau diverse tipuri de tapas.

Coniac (& brandy)

Strict tehnic, termenul de brandy se aplică oricărei băuturi spirtoase distilate din vin, iar coniacul este cel mai cunoscut dintre acestea. Culmea e că cele mai fine (și mai scumpe) coniacuri ar trebui savurate simple, fără niciun fel de combinație sau amestec, din punctul meu de vedere. Dacă e musai să adăugăm ceva lângă un coniac, eu aș alege o friptură de pasăre la cuptor sau un desert care conține și fructe (tartă de fructe). În plus, coniacul este un ingredient destul de răspândit în lumea cofetarilor și în gastronomie.

Grappa

Grappa (în Italia, marc în Franța sau tescovină în România) este un distilat din boasca (boabe de struguri strivite și ciorchini) rămasă după producerea vinului. În Franța, o astfel de băutură de calitate (Marc de Bourgogne) se folosește pentru a marina o brânză din lapte de vacă – Chambertin. Pe de altă parte, tescovina românească nu cred că ar merge combinată cu o brânză maturată în stil franțuzesc. Ținem cont că am avea două arome puternice și care nu prea sunt complementare una cu cealaltă.

Cam acestea ar fi principalele recomandări pentru ce mâncăruri combinăm cu cele mai răspândite băuturi. Am lăsat deoparte intenționat vinul și berea dintr-un motiv simplu: în cazul vinului există o adevărată știință a pairing-ului. S-au scris cărți și se organizează frecvent degustări și sesiuni de pairing, susținute de experți. Ei pot explica mult mai bine decât mine acest aspect. Pairing-ul cu bere merită un articol separat, care va urma în curând. Până atunci, voi mai publica încă unul despre cum combinăm lichiorurile, pentru că și acolo povestea este ceva mai lungă.

Foto credit

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.