Echipamente de bartending – the basics

Dacă sunteți pasionați de cocktailuri, mixologie, de băuturi în general sau dacă pur și simplu vreți să vă impresionați (a se citi „dați mari”) prietenii cu talentele voastre de barmani amatori, aveți nevoie de ceva recuzită pe lângă băuturile și ingredientele necesare unui cocktail decent. Toată lumea știe de shaker pentru că acela sare în ochi ce mai repede. Însă până ajungem

acolo trebuie să știm ce și cât să punem în shaker, nu? Deci prima pe lista barmanului amator ar fi o cană gradată sau vas gradat și niște lingurițe de măsură. De multe ori, un shaker vine însoțit și de o măsură de metal. Ca formă seamănă cu o clepsidră inegală, practic două păhărele din metal lipite unul de celălalt la bază. În mod normal ar trebui ca cel mare să fie de 50 de ml iar cel mic de 25 ml. Acest păhărel de măsură mai este cunoscut și sub numele de jigger.

Shaker-ul se folosește la băuturile care trebuie amestecate foarte bine dar care nu trebuie să fie limpezi. Atunci când amestecăm ingredientele foarte bine în prezenta gheții, temperatura foarte joasă tulbură băutura.De obicei cocktail-shaker-ele sunt făcute din oțel inoxidabil, dar pot fi și din argint, plastic sau sticlă groasă. Există de asemenea și așa-numitul Boston shaker, format din două cupe care se înfiletează una în cealaltă, una dintre ele din sticlă, cealaltă din inox. De obicei modelul acesta este preferat de barmanii profesionali. Pentru începători și home-users cred că cel clasic, din trei piese, este mai ușor de folosit. Acesta are un pahar de bază mai mare, în care punem gheața și amestecul de lichide, partea de sus, ce conține și o sită încorporată, și capacul, prin care vom turna cocktailul în pahar odată ce e preparat. E important să țineți minte că acest capac trebuie ținut bine în loc atunci când amestecați shaker-ul. Ca regulă generală, băutura din shaker este gata atunci când shaker-ul devine atât de rece încât te doare mâna cu care îl ții.

O altă sculă importantă și foarte utilă este blenderul, preferabil modelul cu vas conic și cuțitul la bază. Acesta se folosește la cocktailuri care trebuie să fie aerate, care au spumă (frotare) sau cele care conțin gheață zdrobită fin. Atenție: nu încercați să zdrobiți cuburi întregi de gheață în blender, pentru că rămâneți fără el. Pentru asta există alte scule, la care trecem imediat. Încă un aspect important: e bine să aveți un blender dedicat băuturilor. Nu ați vrea să vă mixați cocktailul preferat în același blender în care consoarta tocmai a preparat niște mujdei de usturoi ca la mama acasă.

Așadar, pentru a zdrobi gheața putem aborda sistemul low-tech, adică niște pungi de gheață, un ciocan de lemn (din acela pentru șnițele) sau un sucitor de aluat, niște prosoape de bucătărie curate și un brand puternic. Pungile de gheață sunt de preferat pentru că puteți face cuburi de gheață rotunjite, față de cele pătrățoase din tăvițele cu gheață. Pe de altă parte, dacă vi se pare prea barbar sau pur și simplu sunteți prea leneși pentru a zdrobi gheața manual, există un aparat pentru așa ceva – zdrobitorul de gheață. Practic e ca o râșniță specială, în care puneți cuburile de gheață și dați la manivelă până obțineți cristale de gheață, sau „zăpadă” în limbaj de barmani. Gheața zdrobită se folosește pentru a umple paharele în care se servesc băuturi frappe. Unul dintre dezavantaje este că se topește mult mai repede decât cuburile de gheață și diluează băutura.

Vasul de gheață sau chiller-ul de obicei are pereți dubli pentru izolare și capac. Se folosește atunci când aveți de preparat mai multe cocktailuri cu gheață deodată. A nu se confunda cu frapiera, care este mult mai mare, nu are capac și de obicei este din tablă simplă. Aceasta este gândită pentru a fi umplută cu apă și gheață, pentru a răci sticlele de șampanie sau vin alb.

Următorul pe listă este paharul de bar sau borcanul de amestecat. Acesta este un vas înalt, suficient de mare să încapă două-trei băuturi deodată. Se folosește pentru băuturi care trebuie amestecate prin rotire, nu la shaker. Astfel de băuturi ar trebui să fie limpezi.

The muddler, pentru că nu prea există un corespondent exact în limba română, este de fapt un pistil mai special sau pisălog, o baghetă lungă cu capătul îngroșat cu care se zdrobește zahărul sau frunzele de mentă pentru cocktailuri în pahar sau în borcanul de amestecat. Astfel de baghete vin în diverse dimensiuni, cele mici fiind folosite pentru băuturi individuale.

Lingurița de bar este avea linguriță cu coada foarte lungă, utilă pentru a amesteca în vasele înalte sau când cocktailul este preparat direct în paharul de servire. Uneori au coada răsucită și un disc sudat în capătul de sus.

Strecurătoarea se folosește atunci când turnăm băutura din shaker sau din paharul de bar, ca să strecurăm gheața și resturile solide. Se pare că cea mai bună astfel de sculă este strecurătoarea Hawthorn, care arată ca o lingură lată, cu găuri, și cu o spirală de sârmă pe margine.

O altă ustensilă pe care trebuie să o avem dar asupra căreia nu vom insista din motive evidente, este tirbușonul. Există o grămadă de modele disponibile pe piață.

În micul nostru kit de bartending vom mai avea nevoie de un cuțit foarte ascuțit, de preferat unul pentru fructe/ legume, și de un storcător de fructe. Citricele sunt esențiale în nenumărate cocktailuri, așa că avem nevoie și de aceste scule.

Mai departe vom avea nevoie și de o răzătoare mică, fină, pentru nucșoară. Nucșoara se rade peste băuturile cu spumă, caimac sau frotate, lichioruri groase cu ou și smântână etc.

La grămadă, veți mai avea nevoie de un zester/ peeler ca să vă faceți decoruri din fructe, un tel mic pentru a bate ouăle pe care le folosiți în cocktailuri, paie de suc, scobitori și bețigașe de amestecat.

Așadar, puteți observa că domeniul acesta nu este nici simplu și nici ieftin, plus că vă răpește ceva timp. De partea cealaltă, este posibil să deveniți celebri în grupul vostru de prieteni ca „ăla care știe să prepare cocktailuri”. Mai mult, poate vă descoperiți o nouă vocație.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.