Fara pirati, romul nu prea are haz

Romul este o bautura spirtoasa, produsa din trestie de zahar. Aceasta bautura isi are originile in antichitate iar istoricii considera ca primele bauturi din trestie de zahar fermentata au aparut in India sau China antica. O astfel de bautura antica este brum – produsa de indigenii din Malaya.  De asemenea, Marco Polo mentioneaza “un excelent vin din zahar” care i-a fost oferit in ceea ce astazi este Iranul. Romul a fost prima data distilat in secolul 17, pe plantatiile de trestie de zahar din Caraibe. Acolo sclavii care munceau pe plantatii au descoperit ca melasa (un produs secundar din rafinarea zaharului) poate fi fermentata si transformata in alcool. Ulterior, rafinarile si eliminarea impuritatilor au creat bautura pe care o stim in ziua de azi.

Cum se face

In SUA legea spune ca romul este o bautura distilata din sucul de trestie de zahar, din melasa sau din orice alte produse secundare pe baza de trestie de zahar si trebuie sa aiba cel putin 40% vol de alcool. Fermentarea materiei prime are loc prin adaugarea de drojdie. Vinul care rezulta din aceasta fermentare are cam 10% vol de alcool. Acest vin este apoi distilat, pentru a concentra alcoolul continut.

Imediat dupa distilare, bautura spirtoasa rezultata contine mici cantitati de sulfit de hidrogen, care ii confera un gust aspru, de bautura care arde gura. Bautura este pusa apoi la “invechit”, in butoaie de stejar in care s-a tinut inainte whiskey sau bourbon. Romul se lasa la invechit in aceste butoaie intre unu si 30 de ani, timp in care bautura isi schimba culoarea in galben si se inchide la culoare odata cu trecerea anilor. De obicei, romul are un continut de alcool de 40% vol, dar exista si branduri care sunt imbuteliate cu concentratia de alcool rezultata imediat dupa distilare (odata imbuteliat in sticla, procesul de “imbatranire” inceteaza iar bautura se modifica foarte putin).

Cateva marci de rom, puse pe caprarii si pe preturi, puteti gasi aici, daca vreti sa va dati rotunzi prin baruri si connoisseurs prin crasme si sa cereti un anumit brand de rom.

Sursa foto

Share

2 Comments

  1. Ideea e sa gasesti o bautura de calitate, pentru ca daca nimeresti o prostie s-ar putea sa nu iti placa si sa nu mai vrei sa incerci alta data :)Oricum, romul nu este o bautura de baut oricand si, mai ales, oricat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.