Din ce fructe facem țuica?

Fiindcă a venit toamna și este sezonul cel mai bogat în materie primă pentru băuturi, hai să vorbim puțin despre fructele pe care le putem folosi la rachiu. Ca regulă de bază, ca să obții o băutură de calitate, trebuie să folosești materie primă de calitate, iar regula aceasta se aplică la orice băutură, nu doar la distilatele din fructe. În principiu, pentru a obține alcool se pot folosi orice fructe, rădăcini sau cereale care conțin zahăr sau amidon. Cantitatea de alcool obținută depinde de conținutul de zaharuri al fructelor, iar calitatea alcoolului depinde de cât de coapte sunt fructele folosite. Așadar, este greșit să folosim fructe de proastă calitate, ne-coapte sau care au căzut din copac. Teoretic, din 100 de kilograme de zahăr obții 64,5 litri de alcool. Dacă introducem în ecuație și perderile din procesul de distilare și de cel de maturare/ transformare, vorbim de fapt de 50-55 litri de alcool.

Ca să fie bun pentru distilat rachiu/ țuică, un fruct trebuie să aibă câteva caracteristici: un conținut ridicat de zaharuri, să fie suficient de copt (bun de consumat ca atare), să aibă aromă intensă, să nu fie murdar de pământ, iarbă etc. În plus, există o diferență între un fruct bun de cules și unul bun de consumat, acestea reprezentând și gradele lor de coacere. La fructele mici și la cele cu sâmbure, cele două momente aproape coincid (adică atunci când e bun de cules e și bun de mâncat). La fructele cu semințe (mere, pere), diferența între cele două momente poate fi de săptămâni sau chiar luni, în funcție de fiecare soi de fructe în parte.

În România, fructele cel mai des folosite pentru distilarea de rachiu/ țuică sunt prunele. Dintre soiurile de prune cultivate pe la noi, prunele de Damasc sunt cele mai bune pentru rachiu deoarece când sunt bine coapte, aceste fructe ating un conținut de zaharuri de până la 15%. Spre deosebire de prunele obișnuite, cele de Damasc sunt cele mici, cu ambele capete țuguiate și care se desprind ușor de pe sâmbure. Pentru a fi cât mai dulci și mai aromate, ele trebuie culese cât mai târziu. Prunele obișnuite, cele rotunjite și mai moi, au un conținut de zaharuri și de acizi mai redus față de prunele de Damasc.

Corcodușele sunt de asemenea foarte bune pentru distilarea de rachiu, deoarece au un conținut ridicat de zaharuri când sunt coapte (până la 15%). În cazul merelor, conținutul de zaharuri este de 8-12% în fructele de calitate medie. Pentru un rachiu de calitate este ideal să folosiți mere din același soi. Printre soiurile de mere potrivite pentru distilarea rachiului se numără Golden Delicios, Mantet, Jonagold etc.

Dintre fructele de pădure, cele mai bune pentru rachiuri sunt ienuperele, pentru că au un conținut de zaharuri foarte ridicat, ce poate ajunge la 20-30% în fructele uscate.

Așadar, ca reguli generale, trebuie să reținem că fructele din care vrem să facem un rachiu de calitate trebuie să fie bine coapte, aromate, și sănătoase.

Sursa foto

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.