Mastica – bautura, guma de mestecat si delicatesa

Vacanta petrecuta de mine in Grecia acum ceva vreme, in insula Thassos, cred ca a fost una dintre cele mai odihnitoare si mai placute din viata mea. Am evitat aglomeratia din statiunile mai cunoscute gen Halkidiki si altele asemenea. Tot in vacanta asta am devenit fan de neclintit al bucatariei grecesti si tot atunci am facut cunostinta si cu bauturile lor traditionale, ouzo, tsikoudia etc. Sincer si fara nici un fel de rea intentie, personal mi s-au parut … “nepotabile” ca sa folosesc un cuvant relativ elegant. Ouzo am baut si sec si amestecat cu apa si mi s-a parut la fel de rau. In fine, chestie de gusturi … In schimb, mastica lor este interesanta cand e servita cu diverse feluri de mancare. Bauta simpla, cred ca nu provoaca unele dintre cele mai placute senzatii (ca mai toate bauturile cu arome foarte puternice sau pe baza de esente de plante – bitter, ouzo, pastis sau absint)

Mastica este o bautura spirtoasa aromatizata cu o rasina culeasa din arboreal de mastica. Pistacia lentiscus sau arborele de mastica este o planta specific mediteraneana, vesnic verde, cultivata in special in insula Chios din Grecia. In Grecia exista doua astfel de bauturi sub numele generalist de mastica: Mastichato Chiou sau Mastica de Chios, care este o bautura spirtoasa originara din insula Chios. De obicei este servita cu deserturi pe baza de migdale sau la mese festive, ca digestiv. Aceasta bautura are mirosul si aroma similare cu lemnul dulce.

Cealalta este o bautura spirtoasa tare, similara cu ouzo sau tsikoudia. Aceasta se serveste rece sau la temeperatura camerei, dar de obicei cu gheata. Ambele bauturi, ca si ouzo de altfel, isi schimba culoarea in alb laptos atunci cand sunt amestecate cu apa sau cu gheata (am explicat aici de ce). De obicei aceste doua bauturi se servesc la diverse aperitive precum caracatita, salata, sardine, calmari, zucchini prajit si scoici. Si va spun cu mana pe inima ca asa caracatita prajita cum am mancat pe Thassos nu am mai mancat nicaieri, desi nu era pregatita in vreun fel special – cu adevarat mancarea potrivita la locul potrivit are cu totul alt gust si alt farmec.

Termenul de mastica este larg raspandit si in statele din sudul Balcanilor, denumind o bautura cu aroma de anason. Este considerata si bautura nationala a Macedoniei.

Mastica contine 45% alcool si arde la gust, ca orice tarie. De obicei este facuta din struguri, stafide, prune sau smochine. Se consuma cu gheata, alaturi de diferite aperitive. In Bulgaria este deseori combinata cu Menta, un lichior de menta, intr-un cocktail traditional bulgaresc, denumit nor. In Romania mastica este considerate o bautura potrivita pentru felurile de mancare pe baza de pui. Alte bauturi similare sunt raki-ul turcesc si arak-ul iranian.

Mastica se produce din alcool obtinut din fructe fermentate (struguri de obicei), care este apoi dublu distilat si filtrat prin radacini de arbore de mastica. Alcoolul poate fi de asemenea aromatizat cu rasina arborelui de mastica.

Ca fapt divers, rasina de mastica se consuma si ca atare, neprelucrata in vreun fel si in acest fel se consuma inca din antichitate.

Mastica de Chios este un produs 100% grecesc, fiind protejata de legislatia UE. Bautura este fabricata doar in sudul insulei Chios, in 24 de sate si comunitati, cunoscute sub denumirea de Mastichochoria (satele de mastica). Pe baza acestei rasini aromate de mastica se fac mai multe produse, cum ar fi o guma de mestecat Mastica, o bautura (despre care tocmai am scris mai sus) dar si delicatese denumite Mastica.

Sursa foto1
Sursa foto2

Share

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.