Vinul, calugarii francezi si filoxera – o istorie intortocheata

Istoria vinurilor nu a fost o poveste de vis tot timpul iar unul dintre cele mai grele momente a fost invazia de filoxera din Europa, care a decimat nu numai viile din Franta, dar si pe cele din intreaga Europa, inclusiv Romania (se pare ca maxim 5% din soiurile autohtone de struguri au supravietuit).

In Evul mediu Franta deja devenise nu numai principalul producator de vinuri dar si principalul exportator, avand in vedere ca pe la 1152 vinul de Bordeaux se exporta sanatos in Anglia condusa de Henric al II-lea. In Franta, vita de vie a fost cultivata initial in jurul manastirilor si abatiilor (Dom Perignon era calugar). Atat de mare succes a avut viticultura si vinificatia incat la 1660 Arnaud de Pontac, presedintele parlamentului din Bordeaux, a emis o serie de legi prin care se reglementa tot ce tine de fabricatia si calitatea vinurilor iar unele prevederi, cum ar fi cele legate de etichetele de vinuri si codificarea lor, au ramas valabile pana in ziua de azi.

In a doua jumatate a secolului XIX, intre 1860 si 1890, din America a fost “importata” din greseala o insecta care a facut ravagii in podgoriile europene – Philloxera vastatrix. Gandacul acesta, importat odata cu niste butasi experimentali de vita de vie, a mancat radacinile plantelor. Solutia a venit tot din America, de unde s-au adus butasi imuni la filoxera, pe care au fost altoite soiurile europene. Astfel au rezultat primele soiuri hibride de struguri, asa cum le stim astazi; soiuri mai putin valoroase in privinta calitatii strugurilor dar mult mai rezistente si cu o productivitate mult mai ridicata.

Sursa foto 1
Sursa foto 2

Share

1 Trackback / Pingback

  1. Vinurile din Chile | Totul despre bauturi

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.