10 cocktailuri clasice

Despre cocktailuri am mai scris pe acest blog, în special despre istoria lor și despre originile acestui tip de băutură. Dincolo de povești și istorii, orice pasionat de băuturi ar trebui să aibă un bagaj minim de cunoștințe măcar despre cocktailurile clasice – cele consacrate și care se pot găsi cam în orice bar serios de pe lumea asta. Sigur, mulți ați putea spune că acest gen de băuturi este apanajul mixologilor și al barmanilor profesioniști. Eu aș spune că măcar la un nivel de bază vă puteți juca chiar și acasă cu culori și arome amestecate în pahare sau shackere. Una e să îi propui unei domnișoare chestii prin viu grai și alta e să îi prepari acasă la tine un Sex on the Beach și doar să o privești adânc în ochi. Sigur, există și riscul ca domnișoara să nu priceapă aluzia, dar măcar atunci știi pe ce picior joci 😉

Așadar, am făcut un mic research să văd care cocktailuri s-ar potrivi în categoria clasic. Eu aș pune în această categorie un Dry-Martini, neaparat Bloody Mary, Margarita, Cosmopolitan, Old-Fashioned, Daiquiri, Manhattan, Sex on the Beach, Mojito, Sangria sau Negroni. Sigur, lista nu trebuie să fie neaparat în această ordine sau în această componență, așa că simțiți-vă liberi să adăugați și preferatele voastre. Deci să o luăm gospodărește, cu începutul, adică Old Fashioned, despre care cunoscătorii spun că este unul dintre cele cele mai vechi cocktailuri. Este un bourbon sau whisky cocktail, simplu de făcut și delicios. Pentru asta ne trebuie un pahar de 150 ml, desigur de modă veche, o linguriță de zahăr tos, cam 10-15 ml de bitter Angostura (sau orice alt bitter vă place), un pic de apă și cam 60 ml de bourbon sau rye whisky. Se amestecă bine până când zahărul este dizolvat complet, se umple paharul cu cuburi de gheață și se adaugă o felie de portocală. Ar trebui să rezulte definiția echilibrului în pahar: dulce dar nu prea, amar dar nu foarte, tare dar nu prea tare…

Un clasic al clasicilor ca să spun așa este Bloody Mary. Evident, istoria lui este motiv de dezbateri aprinse, dar posibil să își aibă originile prin Parisul anilor 1920. Cea mai simplă rețetă constă în 60 ml de vodka amestecate cu 120 ml suc de roșii. O rețetă mai elaborată, și cred că și mult mai răspândită, conține 60 ml de vodka, 120 ml de suc de roșii, cam 10 ml de suc de lămâie, ceva sos Worchestershire (3 stropi), ceva mai puțin sos Tabasco (2 stropi), un sfert de linguriță de hrean proaspăt ras foarte fin, câțiva fulgi de țelină, sare și piper, și de restul gheață. Sună deja a fel de mâncare, nu? Se spune că acest cocktail este un remediu pentru mahmureală. Nu știu cât de eficient este împotriva mahmurelii dar la ce conține sigur te trezește… din orice.

Cu Margarita ne-am obișnuit de prin filmele americane, iar la ei cocktailul acesta este precum braga pe la noi. Mă rog, cum era braga cândva. Are doar trei ingrediente: 120 ml de tequila de calitate bună (cică 100% din agave), Cointreau sau lichior sec de Curaçao (triple sec) și sucul de la două lime. Cocktailul acesta necesită ceva mai multă recuzită pe lângă ingrediente. Luați două pahare de 150-200 ml și ungeți-le buzele cu suc de lime, apoi înmuiați paharele în sare grujoasă cu gura în jos, să se formeze un guler de sare pe marginea paharelor. Într-un shacker (sau alt recipient similar), puneți gheață, tequila, lichiorul de Curaçao și zeama de lime. Scuturați bine, cam 15 secunde. Paharele se umplu cu gheață peste care se strecoară margarita din shacker. Se decorează cu câte o felie de lime.

Un mare clasic al cocktailurilor este Dry Martini. Atât de cunoscut încât și-a făcut loc și în filmele cu James Bond – shacken, not stirred. De ce își are locul aici? Pentru că este o băutură foarte elegantă în simplitatea ei. Luați un shacker plin cu gheață, adăugați cam 150 – 160 de mililitri de dry gin (Beefeater pentru low budget, Bombay Sapphire dacă nu acceptați jumătăți de măsură). Turnați apoi 75-80 de vermut sec (Noilly Prat). Amestecați bine până se răcește (se formează broboane de condens pe shacker), apoi se toarnă într-un pahar de gin, se decorează cu o măslină verde și/ sau o fâșie de coajă de lămâie sau lime. O versiune din ce în ce mai răspândită a acestui cocktail este cu vodka în loc de gin.

Cine nu a auzit de cocktailul Manhattan probabil ori nu este pasionat absolut deloc de acest gen de băuturi ori nu a călcat niciodată într-un bar unde se prepară cocktailuri. Manhattan este un cocktail făcut din whisky, vermut dulce și bitter. Cea mai răspândită rețetă conține două părți whisky de secară, o parte vermut dulce și o parte bitter Angostura. Se răcește bine și se bea decorat cu o cireașă Maraschino. Și ca să vă faceți o idee despre cât de răspândită este această băutură, una dintre cele mai populare povești despre originea sa îl plasează undeva la începutul anilor 1870 (!) în Manhattan Club din New York. Alte povești referitoare la originea sa îl plasează în același New York al secolului 19.

Ne continuăm periplul nostru prin lumea cocktailurilor vizitând un clasic exotic. Daquiri este de fapt o familie de cocktailuri bazate pe rom, suc de citrice și zahăr sau alt îndulcitor. Daquiri este de fapt numele unei plaje din Cuba și povestea spune că a fost inventat de un inginer american care lucra în minele din Cuba (mina se numea de asemenea Daquiri), iar cocktailul a fost „importat” mai târziu în America de un congressman care achiziționase mina din Cuba. Toate acestea se întâmplau prin 1900. Pentru cea mai simplă și mai veche variantă a acestui cocktail aveți nevoie de 45 ml de rom de calitate, 100 ml de suc de lime (sau de orice fruct citric vă place) și 40 ml sirop de zahăr sau 20 gr de zahăr. Ca metodă de preparare, întâi se pun zahărul și sucul de lime în shacker și se agită până când zahărul se dizolvă complet. Apoi se adaugă romul, se umple shackerul cu gheață și se agită bine, cam 30 de secunde. Se strecoară într-un pahar răcit bine cu gheață sau la congelator.

Mojito – cred că nu există barman pe lumea aceasta care nu știe să prepare un mojito. Mai bun sau mai prost, acest cocktail este prezent astăzi în mai toate barurile din lume. Rețeta tradițională conține cinci ingrediente: rom alb, zahăr (preferabil zahăr de trestie, pentru a păstra tradiționalismul), suc de lime, apă minerală carbogazoasă și mentă. Acest cocktail face parte din familia de băuturi highball – adică o bază dintr-o băutură spirtoasă și o proporție mult mai mare de băutură fără alcool, amestecate în pahare groase și înalte. Așadar, pentru un mojito clasic avem nevoie de 15 ml suc de lime (proaspăt stors), o linguriță de zahăr, câteva frunze proaspete de mentă, cam 30 ml de rom alb de calitate, apă minerală carbogazoasă și gheață pisată. Într-un pahar mare, gros, se amestecă sucul de lime cu zahărul și cu câteva dintre frunzele de mentă și se pisează bine. Se umple paharul două treimi cu gheață pisată, se adaugă romul și apoi se umple cu apă minerală. Se decorează cu frunze de mentă.

Un alt cocktail pe care îl putem găsi în mai toate barurile din lume este Cosmopolitan (sau Cosmo pe scurt). Cum se face acest cocktail rozaliu? Destul de simplu. Puneți într-un shacker cu gheață 45 ml de vodka citrus, 30 ml de coniac Cointreau (sau triple-sec), 15 ml de suc de lime proaspăt stors și o măsură de suc de afine. Se amestecă bine în shacker și se strecoară de două ori. Se servește în pahare de cocktail, decorate cu o felie de lime sau de lămâie.

Cuba Libre – un nume interesant și care atrage, chiar și la un cocktail. Numele acestei băuturi se pare că vine de la strigătele de bucurie de după eliberarea Cubei în 1898 de sub dominație spaniolă, după războiul purtat alături de SUA. Imediat după eliberare, Cuba a fost invadată de produse americane, inclusiv Coca-Cola. Așa s-a născut și acest cocktail, Cuba Libre, din rom și Coca-Cola. De fapt, a fost mai mult o adaptare, pentru că rom cu apă se bea de multișor în Cuba. Așadar, pentru acest cocktail simplu avem nevoie de 50 ml de rom (alb), 100 ml de Coca-Cola, 10 ml de suc de lămâie sau lime și de o felie de lime pentru decor. Ingredientele se combină într-un pahar mare, plin pe jumătate cu cuburi de gheață.

Și dacă tot am ajuns în zonele mai „caliente” ale mapamondului, imaginați-vă o noapte fierbinte pe o plajă tropicală, cu o lună plină și luminoasă, valuri care se aud în fundal și făclii care ard în nisip. Și pe o masă, un pahar înalt cu un cocktail colorat și cu arome de fructe, scăldat de aerul fierbinte care lasă broboane reci de condens pe exteriorul paharului. Cam așa trebuie băut un Sex on the Beach – un cocktail simplu din vodcă, lichior de piersici, suc de portocale și suc de afine. Umplem un pahar înalt (sondă) pe jumătate cu cuburi de gheață, punem 45 ml de vodcă, 15 ml de lichior de piersici, 45 ml de suc de portocale sau de ananas, 45 ml de suc de afine și opțional putem adăuga sirop de caise. Paharul se decorează cu o felie de portocală. Tot ce ne mai trebuie este o plajă tropicală și un șezlong pe care să ne tolănim la umbră pentru a savura acest cocktail.

Cum spuneam și mai sus, această listă nu este nicidecum definitivă, mai ales ținând cont că am lăsat pe afară băuturi precum Vodka Martini, Mint Julep, Sangria sau Gin & Tonic. Dar cu acestea ne vom întâlni în alte articole de aici. Până atunci, beți cu măsură și doar pentru a vă bucura de aromele băuturilor, nu pentru a vă îmbăta.

Foto 1
Foto 2
Foto 3

Share

1 Comment

  1. Salut. Ar trebui sa mai dai un ochi pe retetele pe care le-ai scris mai sus, nu sunt tocmai corecte. Cosmo este cu suc de MERISOARE, la DAI QUIRI nu se pune in nici un caz 100 de ml de suc de lime etc.
    Seara faina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.