Apa chioara, cine ar fi crezut

Am crede ca despre apa minerala nu e mare lucru de spus si ca e doar apa chioara, eventual cu bulbuci si ceva mai curata decat aia de la chiuveta. E, nu e chiar asa. In primul rand ar trebui spus ca desi cam 70% din suprafata Terrei e acoperita de apa, doar o mica parte din aceasta cantitate e si buna de baut. Apa oceanelor reprezinta cam 97% din apa existent pe glob, iar apa prezenta sub forma de gheata in calotele polare reprezinta cam inca 2%. Doar 1 % este reprezentata de lacuri, rauri si surse subterane de apa. Apa minerala este apa dulce imbogatita cu diverse minerale si alte elemente. Daca nu stiati cum se stabileste cantitatea de elemente minerale din apa, se masoara sedimentele ce raman dupa ce un litru de apa minerala este evaporat la 180 de grade Celsius.

Apa minerala a fost vanduta pentru prima data in secolul 17 sub forma de apa plata amestecata cu lamaie si cu miere de albine. In 1676 le Compagnie de Limonadiers du Paris obtine monopolul asupra vanzarii de limonada. Vanzatorii carau limonada cu spatele in rezervoare portabile si ofereau parizienilor pahare cu suc. In 1767 Joseph Priestley obtine primul pahar de apa carbonatata artificial iar trei ani mai tarziu chimistul suedez Torbern Bergman a construit primul aparat de carbonatat apa din creta si acid sulfuric (cred ca era buna rau!). In 1810 in SUA a fost emis brevetul de inventie pentru “dispozitive de producere in masa a imitiatiei de apa minerala”. Insa apa minerala a castigat cu adevarat popularitate in 1832, cand John Mathews a inventat aparatul de carbonatat apa.

In ziua de astazi sunt inregistrate mii de marci de apa minerala. Interesante de vazut sunt cele mai scumpe ape minerale din lume.

Conform Forbes Traveler, cam asa arata topul celor mai scumpe ape minerale din lume:

  1. Bling H2O – apa in sine provine din raul Dandridge, Tennessee USA dar important in cazul asta se pare ca este ambalajul. Sticla de Bling H2O este decorata cu cristale Swarovski  ce formeaza cuvantul “Bling”. Pretul este de 441 dolari per cutie de 12 sticle a cate 750 ml (36.75$ per sticla)
  2. Urmatoarea in top este Veen. Si in cazul asta sticla face toti banii, fiind creata de Antti Eklund, un designer si arhitect care a castigat ceva premii internationale pentru sticla aceasta. Pretul este de 228 dolari pentru o cutie de 12 sticle a 600 ml fiecare (23,75$ per sticla).
  3. 10 Thousand BC – aceasta apa minerala (sau milenara?!) provine dintr-un ghetar preistoric 200 de mile la nord de Vancouver. Pretul este de 155 de dolari pentru o cutie cu 12 sticle a cate 750 ml fiecare. Pretul per sticla incepe de la 12,92 dolari pana la 45,83 dolari pentru o sticla de apa decorata cu bijuterii.
  4. Berg – este apa minerala provenita din icebergurile de pe coasta Newfoundland, Canada si avand o vechime de peste 15.000 de ani. Pretul este de 99 dolari pentru o cutie cu 24 de sticle PET de cate 500 ml fiecare. Pretul pentru o sticla de 750 ml este de 6,19 USD.
  5. Aquadeco – este apa minerala provenita dintr-un acvifer din Ontario, Canada. Pretul este de 70 dolari pentru o cutie cu 6 sticle a cate 750 ml fiecare sau 11,66 dolari per sticla. Si in cazul acesta pretul este dat de sticla in care este imbuteliata apa, sticla produsa in Slovenia, la o fabrica de sticla veche de 600 de ani.
  6. Lauquen Artesian Mineral Water – provine din Lauquen, in Patagonia, Argentina. Producatorul sustine ca apa, care provine dintr-un acvifer aflat la 533 metri adancime, nu vine in contact cu aerul decat atunci cand este deja imbuteliata. Pretul este de 70 de dolari pentru o cutie cu 12 sticle a cate 750 ml fiecare. Per sticla, pretul este de 5,83$.
  7. Finé – este o apa minerala din Japonia, bogata in siliciu. Apa este extrasa de la o adancime de 640 de metri de sub centura vulcanica Fuji, in zona Shuzenji. Apa este imbuteliata intr-o sticla stil sake, matisata. Pretul este de 59 de dolari pentru o cutie de 12 sticle (720 ml per sticla) iar pretul pentru 750 ml este de 5,12 dolari.
  8. Iskilde – este o apa minerala daneza (iskilde inseamna “izvor rece”) care este extrasa la o temperature de circa 8 grade Celsius. Datorita faptului ca pana la suprafata traverseaza 45 de metri prin diferite straturi geologice de nisipuri si argile dense, are un continut de minerale ce ii confera un gust usor dulceag. Versiunea carbogazoasa a acestei ape minerale este mai degraba ozxigenata decat carbonatata. Pretul este de 43 de dolari pentru o cutie de 16 sticle a cate 500 ml fiecare. Pretul per 750 ml este de 4,03$ iar pentru sticlele edityie speciala pretul ajunge la 40 de dolari pe sticla.
  9. Tasmanian Rain – este apa de ploaie colectata de pe coasta Tazmaniei, din zonele unde Serviciul Meteorologic indica cel mai curat aer. Apa de ploaie este colectata inainte sa atinga pamantul. Pretul este de 59 de dolari pentru o cutie cu 12 sticle de cate 750 ml. Pretul per sticla este de 5 dolari.
  10. Equa – este extrasa dintr-un acvifer compus in intregime din quart roz din Brazilia. Equa are cantitatea cea mai mica de substante minerale dizolvate (3 miligrame per litru). Pretul este de 30 de dolari per cutia cu 12 sticle de 1 litru. Pretul unei sticle editie speciala de 750 ml ajunge la 17,50 dolari.
Share

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.