Băuturi de care nu știați – Stauning Danish Whisky

Din când în când mai am ocazia să gust băuturi rare sau care nu sunt disponibile pe piața din România. Și taman pentru că astfel de băuturi sunt rare sau inaccesibile, consider că e util să vă împărtășesc și vouă impresiile mele, chiar doar și pentru simplu fapt că este o experiență nouă.

Așadar, am avut ocazia să beau la un prieten acest whisky din Danemarca – Stauning Danish Whisky. În primul rând, povestea acestei distilerii este atât de simplă și de normală încât sare un pic din tiparele marketingului. Nu este o distilerie veche de secole, care să se împletească cu istoria și tradițiile locului. Nici nu ar avea cum, având în vedere că Danemarca în sine nu are o tradiție istorică în producerea de whisky. Pur și simplu nouă băieți din Danemarca, „Danish whisky enthusiasts” după cum spune Wikipedia, s-au hotărât să-și facă o distilerie, întrebându-se de ce nu face nimeni din Danemarca whisky single malt. Alambicul a fost pornit în Mai 2005 și se pare că asta e cea mai veche distilerie din Danemarca – ca să ne facem o idee despre „tradiție”. Începuturile acestei afaceri, povestite de fondatori, sună chiar mai natural. Inițial au pornit treaba într-un fost abator deținut de unul dintre cei nouă fondatori. Ei produc whisky după rețetele scoțiene din insula Isley, dar folosesc exclusiv malț și apă din Danemarca. Prima distilare a avut loc în 2006, și în același an au primit un review foarte bun de la Jim Murray (Whisky Bible), care le-a și recomandat să mărească producția, ceea ce au și făcut, oficial din Martie 2009.

Dar destul despre istorie. Whisky-ul pe care l-am gustat eu este un Stauning Young Rye, distilat în 2013 și îmbuteliat în 2016. La 50,1 vol. alcool, este foarte tare. L-am încercat inițial simplu, fără apă sau gheață, tocmai ca să îmi dau seama de aromele sale. Fiind foarte tare, îți anesteziază papilele imediat și nu simți mare lucru. Abia cu apă și gheață devine „băubil”. Desigur, se simte imediat că este un whisky tânăr, este foarte aspru la gust (chiar și diluat cu apă sau sifon), și nu are acel „umami” al băuturilor așezate, vechi, acel amestec de arome și de alcool. Una peste alta, este de recomandat celor care preferă alcoolul foarte tare. În plus, este destul de scump, deși uitându-mă pe site-ul lor, asta nu pare a fi o problemă pentru ei, la câte soiuri au Out of Stock.

Poate vă întrebați de ce vă spun povestea aceasta. Păi, pentru a vă arăta că se poate. Nu trebuie să ai tradiție sau o istorie de secole în spate ca să faci o băutură bună. Trebuie doar să fii serios în ceea ce faci.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.