Mysthique Absinthe

Cu totii am auzit macar o data despre absint. Unii o considera un drog misterior, altii ii spun simplu Zana Verde iar pentru nefericitii din trecut care au ajuns dependenti de aceasta bautura era singurul motiv pentru a trai. Licoarea verde a devenit foarte populara printre artistii parizieni de la sfarsitul secolului 19 si inceputul secolului 20, fiind un adevarat simbol al vietii boeme. Se pare ca printre artistii prinsi in mrejele Zanei Verzi au fost Charles Baudelaire, Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, Henri de Toulouse-Lautrec, Amedeo Modigliani, Vincent van Gogh, Oscar Wilde, Aleister Crowley, sau Alfred Jarry. Originea absintului o gasim in cantonul Neuchatel din Elvetia.

De ce este aceasta bautura speciala? Ea a fost considerata un drog psihoactiv datorita substantei tujon, prezenta in cantitati mici in aceasta bautura. Tujonul este o substanta chimica cu aroma de mentol, continuta in diferite soiuri de pelin, dar si in diferite soiuri de menta. Absintul original avea efecte psihedelice severe si din cauza aceasta a fost interzis la inceputul secolului 20.

Astazi expertii considera ca de fapt concentratia mica de tujon din bautura nu putea da dependenta si efectele psihice atat de grave. Probabil ca efectul psihedelic era generat de combinatia dintre tujon si concentratia foarte mare de alcool. Absintul este o bautura, la origine foarte tare (45% – 75% alcool), initial folosita si ca anestezic, se pare. Este facuta din ierburi iar numele bauturii vine de la Artemisia absinthium (pelin), ale carei furnze si flori intrau in compozitia bauturii. In 1915 absintul a fost interzis in Statele Unite ale Americii si in majoritatea statelor europene, cu exceptia Regatului Unit, Suediei, Spaniei, Portugaliei, Danemarca si Imperiul Austro-Ungar. In anii ’90 absintul a fost „redescoperit” de catre producatorii de bauturi, cand cateva tari din Uniunea Europeana au inceput sa autorizeze bautura si sa o puna pe piata. Din Februarie 2008 circa 200 de marci de absint sunt produse in aproximativ 12 state europene iar cele mai cunoscute marci sunt produse in Franta, Spania, Elvetia si Cehia.

Cum se bea?

Absintul se prepara inainte de a fi baut, desi multi prefera sa il bea ca pe tarie, cu lamaie sau lime si sare. Metoda frantuzeasca este considerata a fi cea mai buna. Dintr-un vas mare, plin cu apa si gheata, se scurg firisoare de apa (de obicei prin robineti – cred ca exista un vas special pentru asa ceva). Firisoarele de apa se scurg in pahare cu „jumatati” de absint (50 ml) peste care sunt asezate lingurite speciale de absint, in care este asezat cate un cub de zahar. Apa rece dizolva zaharul si in acelasi timp dilueaza absintul din pahar (la o treime sau o cincime absint). Absintul poate fi solosit si la prepararea cocktailurilor.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.