Sangria, Spania si o vara care nu mai vine

Sangria este o bautura slab alcoolizata, pe baza de vin, de origine spaniola (in limba spaniola sangria insemana sangeriu). De obicei aceasta bautura este facuta dintr-un vin tanar, rosu, in care se taie felii de diferite fructe (citrice in principal), un indulcitor (zahar sau miere) si, dupa gust, un pic de tarie (brandy, coniac). Vinurile recomandate pentru prepararea acestei bauturi sunt cele din provincia spaniola Rioja sau vinurile facute din struguri Tempranillo sau Grenache, vinurile frantuzesti Gamay si Beaujolais sau vinurile italiene Grignolino, Bardolino, Dolcetto, Freisa sau Lambrusco.

Deoarece exista foarte multe retete de facut sangria, continutul de alcool al acestei bauturi difera foarte mult, dar in principiu retetele de sangria se diferentiaza intre in functie de fructele folosite, de coniacul adaugat si de faptul ca se foloseste sau nu sifon. Sangria poate fi facuta si din vinuri albe (sangria blanca) sau chiar si din vinuri rosii mai grele, caz in care se poate amesteca o sticla de vin rosu greu cu una de vin alb.

De preparat e simplu: taiati fructele felii sau cubulete, le adaugati in vin, alaturi de zahar (daca mai e nevoie) si se lasa la rece, in frigider, cel putin cateva ore (chiar si o zi intreaga) pentru ca aromele fructelor sa se amestece bine cu buchetul vinului. Se serveste rece, cu cuburi de gheata.

Desigur, cel mai simplu este sa cumparati sangria gata facuta (se gaseste in orice supermarket) insa placerea este sa o preparati acasa, unde aveti mai mult loc de manevra in combinarea fructelor si a vinurilor. Eu am baut cam toate soiurile de sangria ce pot fi cumparate in supermarketurile romanesti si am ajuns la concluzia ca tot cea facuta de mine, acasa, este mai buna. Daca va plac aromele puternice, puteti folosi ca indulcitor o miere de albine parfumata (tei, salcam).

O verisoara a sangriei este Tinto de Verano, o bautura similara cu sangria, dar preparata mai simplu, jumatate vin jumatate o limonada putin indulcita (spaniolii ii spun Gaseosa acestei limonade). Se pare ca bautura asta este foarte populara in Spania si se poate adauga si putin rom, dupa gust.

Cateva retete de sangria gasiti aici.

Sursa foto

Share

1 Trackback / Pingback

  1. La Denominación Específica Orujo de Galicia – secta lichiorului spaniol | Totul despre bauturi

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.