Cidrul

Cidrul este o bautura slab alcoolica (in medie 3 – 8%), obtinuta prin fermentarea fructelor, mai ales a merelor sau perelor, dar si a gutuilor la o temperatura de 4 – 16° Celsius. In Marea Britanie, cidrul de pere este cunoscut sub numele de perry. In S.U.A. si unele parti ale Canadei, termenul cidru se refera de obicei la sucul nealcoolic de mere, pentru cidrul alcoolic fiind folosit termenul hard cider.

Este foarte apreciat in Marea Britanie, in special in sud-vestul Angliei. Marea Britanie detine recordul pentru cel mai mare consum de cidru per capita si este sediul celor mai mari companii producatoare din lume, inclusiv H.P.Bulmer, care e cea mai mare. In Marea Britanie se produc anual 500 milioane litri de cidru. Cidrul este o bautura traditionala in Bretania si Normandia (Franta), Irlanda, Asturia (Spania), Germania si Tara Bascilor. Cidrul de pere este popular in Suedia si in Normandia Inferioara (Franta). Prin dubla distilare a cidrului se obtine o bautura numita Calvados, cu un continut de alcool de pana la 40%.

Cidrul poate fi clasificat de la sec la dulce, ca si vinurile. Ca aspect, el poate fi tulbure si cu sedimente in el dar poate fi si limpede, incolor. De asemenea, el poate fi acidulate sau plat, iar de obicei cidrul de productie industriala este acidulat si seamana cu vinul spumant la aspect.

Pentru a produce cidru, merele sunt zdrobite si apoi pulpa rezultata este presata pentru a stoarce mustul de mere. Mustul se strecoara apoi prin sita si este pus fie in vane deschise ori in butoaie. Fermentatia are loc la o temperature de 4-16 grade Celsius, o temperature destul de joasa dar care este importanta pentru a pastra aroma bauturii. Inainte ca procesul de fermentatie sa consume tot zaharul continut in cidru, bautura trebuie transferata in vase curate (ravacire, pritocire), in asa fel incat drojdia si alte impuritati sa ramana decantate in butoiul vechi. In acest stadiu este important ca fermentatia sa aiba loc fara contact cu aerul si din aceasta cauza vasul (butoiul) trebuie umplut pana la gura. Fermentatia dureaza aproximativ 3 luni, desi de obicei cidrul este lasat la maturare in butoaie chiar si doi ani.

Sursa foto

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.