Bartending tips – ce și cum ca să pari competent lângă o sticlă de alcool

În general, skill-urile noastre de barmani se opresc la a ști să folosești un tirbușon fără să te schilodești sau să deschizi o sticlă de șampanie fără să spargi lustra sau geamul. Eh, lucrurile pot fi mai interesante de atât.

  • Gheața zdrobită (snow) este ușor de făcut acasă, cu un prosop curat și un ciocan de bătut carnea (sau un sucitor). Puneți gheața în prosop și dați în ea de parcă ar fi de la ANAF. Atenție, dacă o zdrobiți foarte fin se va topi foarte repede, deci e bine să o folosiți imediat. Așchiile mai mari pot fi păstrate în congelator, în pungi sigilate.
  • Cuburi de gheață decorative – umpleți tăvița de cuburi pe jumătatea fiecărui compartiment. Dați la congelator până e înghețată complet. Scoateți, adăugați în fiecare compartiment fructe mici (merișoare, afine etc.), frunze aromate (mentă, busuioc etc.), măsline, fâșii de coajă de lămâie, portocală sau lime. Orice puneți acolo trebuie întâi înmuiat în apă, apoi dați tăvița înapoi la congelator. După ce au înghețat, completați compartimentele de cuburi cu apă și dați din nou la congelator.
  • Pahare glazurate – o băutură, în special un cocktail, arată mai bine și are gust mai bun dacă glazurăm buza paharului de servire. Pentru asta puteți folosi sare cu țelină, fulgi de cocos, zahăr de toate felurile sau cacao. Cum se face: ținând paharul cu gura în jos, frecați buza paharului cu un fruct tăiat (lămâie, portocală, ananas etc.) ca să îl umeziți. Apoi băgați gura paharului într-un vas în care ați pus glazura dorită. Întoarceți paharul cu gura în sus, așteptați ca sarea sau zahărul să se usuce, apoi puneți paharul în congelator și păstrați-l acolo pentru când aveți nevoie.
  • Când folosiți un shaker cu gheață, în special unul de metal, se agită băutura în el până când pe exteriorul shaker-ului apar broboane de condens. Acela e semnul că băutura este suficient de rece. Dacă insistați prea mult, gheața din shaker începe să se topească și va dilua băutura. Niciodată să nu folosiți băuturi acidulate în shaker (limonadă, șampanie, spumant) pentru că va ieși tot bioxidul din băutură.
  • Decorurile din coji de diverse fructe se fac cu curățitorul de cartofi (unul curat, nu același cu care curățați cartofii).
  • Bilele din fructe pentru cocktailuri, în special pepene, se fac folosind un cuțit special denumit noisette. Bucătarii sunt mai familiarizați cu scula aceasta. Nu e scumpă, costă între 5 și 15 lei bucata.
  • Piure de frunze – se folosește la cocktailuri și se face cu o sculă numită muddler, care e un soi de pisălog în miniatură. Puneți frunzele pe fundul paharului împreună cu zahăr pudră. Amestecați întâi, ca să rupeți frunzele, apoi pisați-le împreună cu zahărul.
  • Flambarea zahărului pentru absint – absintul se bea cu zahăr (există o linguriță specială pentru asta, găurită) și îndoit cu apă foarte rece. Metoda franțuzească presupune să turnați apa rece peste cubul de zahăr pus în lingura găurită deasupra paharului cu absint. Metoda cehilor îmi pare mult mai spectaculoasă: puneți un shot de absint în pahar, apoi puneți un cub de zahăr în lingurița perforată. Înmuiați zahărul în absint, apoi puneți lingura în echilibru pe buza paharului și dați foc cubului de zahăr. Când flacăra se stinge, scufundați cubul de zahăr în absint. Adăugați în pahar apă rece cât absint ați pus.

Share

1 Trackback / Pingback

  1. 10 cocktailuri de încercat în izolare - Bauturi.info

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.