Călugării nu bat doar mătănii…

La fel ca toate neamurile mediteraneene, grecii stăpânesc de foarte mult timp “arta de a face ceva din nimic”, un exemplu elocvent fiind şi varietatea de băuturi specifice Greciei, deşi nu este o ţară cu pământ roditor.

Tsipouro este o băutură alcoolică dublu distilată specifică Greciei, mai exact un coniac făcut din tescovină, fiind foarte popular mai ales în Tessalia, Epir, Macedonia, Mani şi în Creta, unde această băutură este denumită tsikoudia.  Tsipouro are o concentraţie de 45% alcool şi se produce din tescovina rămasă după producerea vinului.

Potrivit legendei, primii producători de tsipouro au fost nişte călugări ortodocşi, în secolul al XIV-lea, pe Muntele Athos. Treptat, ideea de a folosi tescovina proaspătă rămasă în urma fabricării vinului a ajuns la viticultorii din regiunile neroditoare din toată ţara, care deja foloseau metoda de distilare în alte procese. Astfel, s-a născut tsipouro.

În funcţie de anotimp, tsipouro este băut fie ca răcoritoare fie ca băutură caldă, iar în funcţie de oră, este băut în loc de cafea sau vin. Tsipouro şi tsikoudia, ca de altfel toate băuturile greceşti, par să aibă un caracter social, deoarece sunt întâlnite în special la evenimente sociale, ca şi cum consumarea lor ar fi un obicei festiv.

Tsipouro se serveşte rece, în pahare mici şi foarte des însoţeşte consumul de aperitive, nuci, migdale, stafide, brânză feta, măsline sau se consumă cu halva ori alte deserturi.

În anul 2006, Grecia a înaintat o cerere pentru ca tsipouro să fie recunoscut drept produs original naţional.

Există trei feluri de tsipouro: tare (mai puţin aromat), slab (puternic aromat) şi tsipouro cu aromă de anason, acesta fiind întâlnit mai ales în Macedonia Centrală, Halkidiki şi Tessalia.

Cu toate că metoda de producere este foarte diferită şi are o calitate (şi preţ) mai mare, tsipouro aminteşte de mult mai cunoscuta băutură grecească aromată ouzo. În Grecia este o vorbă: “Să bei ouzo cu ceea ce vine din mare şi tsipouro sau tsikoudia cu ceea ce vine de la munte”.

Tsipouro cu aromă de anason este cea mai apropiată băutură la gust de bautura turcească raki.

Sursa foto

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.