Cativa termeni de oenologie

Caudalie – este unitatea de masura pentru senzatiile gusto-olfactive care persista dupa degustarea vinului. Cu cat vinul este mai fin, cu atat mai multe “caudalies” va avea.

Ampelografie – Stiinta vitei de vie. Studiul vitei de vie si a caracteristicilor sale. Vita de vie apartine familiei ampelidaceelor, iar vitis vinifera, care da cele mai bune vinuri din lume, este cea mai cultivata specie.

Decantarea – Punerea vinului invechit in sticla, intr-un recipient numit decantor, foarte elegant si rafinat inainte de servire. Dupa ani de „claustrare in sticla”, un vin de vinoteca necesita aerare si decantare. Decantorul clasic de cristal este adesea ornat cu insertii de aur, argint si staniu, sau chiar de lemn pretios, pentru a da o nota de eleganta si rafinament in momentul servirii unor astfel de vinuri.

Giropaletul sau girasolul – Inventie catalana din 1970 care permite rotirea unor cantitati foarte mari de sticle cu vinuri spumante. Inlocuieste procesul manual.

Kadarka – Cel mai faimos soi rosu al Ungariei. Cultivat si In tarile vecine (inclusiv Romania) acest soi se pare ca si-ar avea originea la granita dintre Albania si Muntenegru, unde se cunoaste o varietate Skadarska.

Magnum – Sticla cu o capacitate dubla decat cea normala. S-a remarcat ca vinul rosu are o evolutie mai lenta si isi poate astfel conserva calitatile pe termen mai lung cu cat recipientul este mai mare. De aceea vom regasi mai des vinuri rosii in sticle magnum decat vinuri albe. Odata cu invechirea in sticla, vinul este gazda unor diverse fenomene, care implica contactul cu volumul de aer prins intre dop si vin. De aceea, raportul dintre cantitatea de aer si cea de vin din sticla joaca un rol considerabil in evolutia unui vin pastrat la sticla.

Remuiaj – Operatiunea de rotire a sticlelor de spumant cu scopul de a aduna sedimentele in gatul acestora. Operatiunea este de lunga durata, minutioasa si se incheie cu degorjarea buteliilor unde, presiunea naturala arunca sedimentele afara impreuna cu o cantitate redusa de vin. Acest procedeu nu este valabil si la spumos, care este doar impregnat cu CO2, de aceea existand diferente de pret.

Sursa

Sursa foto

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.