Pastis – troscaneala frantuzeasca

Pastisul este un lichior cu aroma de anason, folosit si ca aperitiv, ce contine de obicei 40-45% alcool, dar exista si variante non-alcoolice.

Pastisul a fost comercializat prima data de catre Paul Ricard in 1932 si a devenit o bautura foarte populara in Franta, mai ales in regiunile sudice. Dupa reteta legala, pastisul este considerat o bautura spirtoasa cu aroma de anason in care se adauga aroma de lemn-dulce si este imbuteliata cu zahar (nu mai mult de 100 grame per litru). Pastisul a fost considerat un urmas al absintului (dupa ce acesta a fost interzis), desi cele doua bauturi sunt produse din ingrediente diferite si cu origini diferite (anasonul si lemnul dulce sunt originare din Orient).

Pastisul se bea de obicei diluat cu apa (5 parti apa, o parte pastis). Prin diluarea cu apa, unele ingrediente devin insolubile iar bautura isi schimba culoarea de la un galben inchis translucid la un galbui laptos.

Pastisul se foloseste de asemenea si la prepararea unor cocktailuri, dintre care cele mai cunoscute sunt Mauresque (pastis cu lapte de migdale), Perroquet (pastis cu sirop de menta verde),  Tomate (pastis cu sirop de rodii), Cornichon (pastis cu sirop de banana) sau Death in the afternoon (un cocktail inventat de Ernest Hemingway – pastis amestecat cu sampanie).

Cele mai cunoscute brand-uri de pastis sunt Pernod Ricard, Henri Bardouin, Pastis 51, La Muse Verte, Versinthe sau Absente.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.