Samagon – Rusia

Stiati ca exista pe lumea asta o asemenea bautura, numita samagon (sau samogon)? Este  vodka facuta de rusi acasa, nu industrial. De obicei bautura este mai curata si mai buna la gust decat ceea ce se gaseste in comert, asta daca este facuta din ingrediente naturale si nu din tot soiul de aditivi si chimicale. Procesul de distilare este acelasi ca la tuica romaneasca, in alambic sau cazan. Ingredientele sunt apa curata, zahar si drojdie. Un “lot de fiertura” de samagon ar trebui sa contina cam 40 de litri de apa, 6 kilograme de zahar, preferabil zahar brun, nealbit industrial, si cam jumatate de kilogram de drojdie. Apa trebuie sa fie calduta, cam la 30 de grade Celsius. Toate astea se amesteca intr-un vas si se lasa la fermentat intr-un mediu calduros cam 10 zile. Aveti grija sa nu acoperiti ermetic vasul de fermentare pentru ca gazele de fermentare sa aiba pe unde iesi si sa nu explodeze vasul. Pentru gusturi diferite puteti amesteca in ingrediente, inainte de fermentare, si cateva fructe parfumate, capsuni, fragi sau mure. Dupa cele 10 zile de fermentare, amestecul poate fi pus la fiert intr-un alambic, la foc mic. Dureaza cam 2-3 ore sa obtineti circa 3 litri de alcool.

Alambicul este un dispozitiv pentru distilat alcoolul, format dintr-un vas de fierbere, de obicei din cupru, care poate fi inchis ermetic si care are un orificiu in partea de sus unde se conecteaza refrigeratorul. Refrigeratorul este pur si simplu o teava metalica, de obicei tot din cupru, in forma de spirala, care este conectat la vasul de fierbere si este introdus intr-un vas cu apa rece. Vaporii de alcool din vasul de fierbere trec prin refrigerator si din cauza diferentei de temperatura se condenseaza si se transforma in lichid.

Atentie: alambicurile artizanale pentru distilat alcool sunt periculoase datorita combinatiei vapori de alcool & flacara deschisa.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.