Tequila, viermi si butoaie de 20.000 de litri – hay fiesta!

Tequila a fost produsa pentru prima data in secolul XVI in zona orasului Tequila din Mexic. Inainte de asta, aztecii produceau o bautura alcoolica din agava (o planta care creste in solul arid mexican). Bautura aztecilor se numea octli (denumita mai tarziu pulque). Cand conquistadorii spanioli au ramas fara bautura lor, au inceput sa distileze bauturi din agave la randul lor.

In jurul anului 1600 Don Pedro Sánchez de Tagle, marchiz de Altamira, a inceput pentru prima data sa produca tequila in cantitati industriale, iar prin 1608 guvernatorul provinciei Nueva Galicia a inceput sa taxeze aceasta bautura. Tequila pe care o stim in ziua de azi a fost produsa pentru prima data in jurul anului la inceputul anilor 1800, in Guadalajara, Mexic.

Primul care a exportat tequila un SUA a fost Don Cenobio Sauza, fondatorul Sauza Tequila si presedinte municipal al orasului Tequila. Nepotul sau, Don Francisco Javier, a impus la nivel international idea ca “nu poate exista tequila unde nu exista agave” iar eforturile sale au creat conceptia ca tequila adevarat nu se produce decat in Jalisco (stat mexican). In ziua de astazi exista circa 100 de distilerii care produc circa 900 de marci de tequila iar peste 2000 de nume de branduri au fost inregistrate (2009).

Cum se face

Legea din Mexic defineste tequila ca o bautura spirtoasa distilata din mustul de agava albastra. Planta aceasta este cultivata “de mana” si tot asa este su culeasa iar cei care ingrojesc aceste plante se numesc jimadores. Acestia sunt niste “experti” care si-au mostenit stiinta din generatie in generatie. Ei plivesc planta, o curate de vlastari si tot ei decid cand este momentul sa fie recoltata (prea devreme si nu are siuficient zahar, prea tarziu si planta consuma zaharul pentru a da nastere unei tulpini inalte). Dupa recoltare, unii producatori inca mai folosesc metode traditionale si zdrobesc planetele cu ajutorul unor orti mari de piatra (Tahona). Mustul rezultat este lasat sa fermenteze cateva zile in vadre de lemn sau de otel inoxidabil, inainte de a fi distilat, si fiecare producator isi tine secret tipul de drojdie folosit. Mustul fermentat este supus unei duble distilari. Dupa prima distilare rezulta o bautura slaba, cu destul de putin alcool (mescal). Abia dupa a doua fierbere rezulta o bautura incolora, de 70 pana la 110 grade – abia aceasta este tequila, bautura care se imbuteliaza pentru a fi vanduta. Unii producatori distileaza tequila si a treia oara, rezultand “silver Tequila” care se imbuteliaza imediat sau este pusa in butoaie, la invechit.

Povesti cu viermi

Una dintre cele mai raspandite greseli despre tequila este aceea ca unele marci trebuie sa contina un vierme in sticla. Doar unele marci de mescal, produse in statul Oaxaca, sunt vandute astfel iar asta a fost doar o gaselnita de marketing, inventata prin 1940. Viermele este fapt larva moliei Hypopta agavis iar existenta ei in planta dovedeste o infestare si o bautura de calitatea inferioara.

Alte chestii interesante, bune de stiut ca sa nu cumparati porcarii

Orice sticla de tequila produsa in Mexic trebuie sa aiba inscriptionat un numar de identificare NOM (Norma Oficial Mexicana), unic pentru fiecare sticla, care indica producatorul si alte detalii interesante. Exista doua categorii generale de tequila: mixta (mixtos) si cea produsa din agave 100%. Mixtos contine pana la 49% alte tipuri de zaharuri, adaugate de producatori (glucoza sau fructoza). De obicei, tequila este imbuteliata in ina din urmatoarele 5 categorii:

  • alba sau “argintie”: este tequila incolora, imbuteliata imediat dupa productie si care nu a fost lasata la invechit in butoaie (sau a fost lasata mai putin de 2 luni);
  • Joven: tequila “tanara” (sau aurie): rezulta din amestecul de tequila “argintie” cu Reposado;
  • Reposado: este tequila “imbatranita” cel putin doua luni dar nu mai mult de un an in butoaie de stejar;
  • Añejo: este tequila “imbatranita” cel putin un an dar nu mai mult de 3 ani, in butoaie de stejar;
  • Extra Añejo: evident, este tequila imbatranita cel putin 3 ani in butoaie. Aceasta categorie de tequila a fost stabilita in 2006.

Si ca sa va si minunati un pic, Reposado poate fi tinuta in butoaie de lemn cu capacitate de 20.000 de litri (cam cum arata un butoi din asta?!).

Cat despre cum se bea tequila, cred ca fiecare ar trebui sa incerce dupa stie ca il tin curelele  – straight, cu sare si lamaie (tequila cruda), sau cum fac nemtii, cu scortisoara inainte si portocala dupa (astia mereu sunt ciudati).

Surse foto:  1, 2

Share

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.