Cum spuneam si in postul precedent, povestea vinului incepe cu strugurii. Continuam aici lista celor mai importante soiuri de struguri din Romania si ce vinuri se obtin din acesti struguri.
Pinot gris: este un soi de struguri importat in Romania, dupa filoxera, si a fost introdus cu precadere la Dealu Mare, podgoriile transilvanene si la Murfatlar. Soiul acesta de struguri are insusirea de a acumula mari cantati de zaharuri iar vinurile obtinute din el, seci si demiseci (uneori si dulci), au o tarie alcoolica de 11,5 – 12,5%vol. Pinot gris dulce se produce de obicei la Murfatlar – un vin de desert, de foarte buna calitate.
Chardonnay: este un soi de struguri de origine franceza si a fost introdus in Romania dupa filoxera. Caracteristice pentru acesti struguri sunt vinurile seci, fine si aromate.
Cabernet Sauvignon: Este tot un soi de origine franceza, din care se produc vinuri rosii de calitate inalta. Vinurile din acest soi de struguri sunt seci, cu o tarie alcoolica de 12 – 12,5% vol. si isi ating varful calitativ dupa o invechire de 2 ani in butoaie si inca minim 6 luni in sticla.
Merlot: si acest soi de struguri se cultiva cu precadere in podgoriile din sudul tarii, ca si Chardonnay. Vinurile de Merlot sunt de obicei seci, cu o concentratie alcoolica de 12 – 12,5% vol si sunt de culoare rosu-intens.
Pinot Noir: se cultiva in aceleasi regiuni ca si Cabernet Sauvignon si Merlot si produce vinuri seci si demiseci, cu o concentratie alcoolica de aproximativ 12% vol.
Feteasca Neagra: face parte din vechiul sortiment al Romaniei iar vinurile de Feteasca neagra se obtin in centrele viticole de la Urlati si Tohani. Aceste vinuri sunt seci sau demiseci, cu o concentratie alcoolica de 12-12,5% vol. si se dezvolta foarte bine prin invechire.
Babeasca Neagra: este de asemenea un soi local, vechi, si din el se obtin de obicei vinuri de masa, cu o tarie alcoolica de 10-11% vol. Se cultiva la Odobesti, Cotesti, Panciu si in judetele Galati si Vrancea. Un vin cunoscut si cu reputatie este Babeasca neagra produs la Nicoresti, un vin din categoria DOC.
Tamaioasa Romaneasca: este un soi care se cultiva de foarte multa vreme in Romania. Deoarece are nevoie de niste conditii climatice si de sol mai speciale, se intalneste la Dealu Mare, Stefanesti – Arges, Dragasani si in cateva zone din judetele Dolj si Mehedinti, dar poate fi intalnit si la Cotnari. Vinurile produse din acest strugure sunt dulci sau demidulci naturale iar un vin deosebit este Tamaioasa romaneasca de Pietroasa (Dealu Mare), din struguri cu un continut ridicat de zahar (peste 240 g/l), culesi la stafidirea boabelor.
Muscat Ottonel: este un soi de origine franceza, folosit in special pentru producerea vinurilor aromate. Vinuri de Muscat Ottonel, seci, demiseci si demidulci sunt obtinute in podgoriile transilvanene (Tarnave, Alba, Aiud), datorita climatului mai racoros. Vinurile au o tarie alcoolica de 11,5 – 12% vol., de culoare galben-pai. Vinuri de Muscat Ottonel dulci se produc si la Murfatlar.
Alte soiuri romanesti, mai putin cunoscute sau cu un areal mai restrans, sunt Galbena de Odobesti, Plavaia, Zghihara de Husi, Mustoasa de Maderat, Francusa, Busuioaca de Bohotin si altele.
Leave a Reply