Cum se degustă vinul

Multora dintre noi ne place să ne bucurăm de un pahar de vin şi altfel decât să îl dăm pe gât pur şi simplu, între două linguri de mâncare. A bea vin bucurându-ne de tot ce are el de oferit – culoare, buchet, gust – se cheamă degustare. Dar cred că e mai bine să lăsăm profesioniştii să ne explice ce şi cum.

“Degustarea vinurilor este intâi o artă si apoi o meserie. Un bun degustător poate, cu ajutorul unui singur strop din licoarea de struguri, sa dea detalii despre soi, anul producerii, aromele si, eventual, defectele sau bolile vinului.

Dan Boboc este presedintele Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR). Membrii ADAR se intalnesc o data la trei luni in cate o podgorie si degusta vinuri “pentru a nu-si pierde antrenamentul”. Intre aceste sedinte, degustatorii profesionisti sunt solicitati de firmele care vor sa-si verifice calitatea vinurilor din magazine. Atunci, arta degustarii devine o meserie.

Ce are in vedere un degustator atunci cand analizeaza un vin? Culoarea este primul element de apreciere. “Paharul este foarte important, el trebuie sa fie incolor, fara model incrustat, cu picior si neaparat cupa sa aiba forma de lalea. Incolor pentru a putea determina exact culoarea, cu picior pentru a tine de el cand ridici paharul – pe cupa nu trebuie sa existe amprente care ar putea influenta transparenta. De ce in forma de lalea? Pentru ca, paharul fiind mai ingust la gura, mirosurile eliberate dupa agitarea vinului se vor pastra inauntru mai mult timp”, spune Dan Boboc.

Rotirea sau dansul vinului este faza premergatoare aprecierii olfactive. Aici se stabileste cantitatea de glicerol si de alcool, precum si onctuozitatea vinului (…) “

Dan Boboc: Istoria vinului într-o singură picătura

Sursa foto

Share

1 Trackback / Pingback

  1. Tweets that mention Cum se degustă vinul | Totul despre bauturi -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.