Raki

Raki este o bautura turceasca produsa din resturi de struguri ramasi dupa fabricarea vinului. Mai este cunoscut si sub numele de arak, araka, araki sau ariki. Etimologia numelui este disputata, unii spunand ca vine de la Irak (acolo a fost produsa pentru prima data). Altii spun ca vine de la strugurii razaki, din ale caror resturi se face bautura. O alta teorie spune ca in araba cuvantul arak inseamna “dulce” – adica bei prea mult raki si devii un dulce. Si in privinta bauturii in sine exista o disputa, deoarece traditional este aromatizata cu anason, desi in Balcani raki este o bautura neindulcita si fara gust de anason. Raki este distilat din resturile de struguri, dupa ce s-a facut vinul. Un sfat de la bautori mai cunoscatori este sa nu amestecati raki niciodata cu alta bautura (vin sau bere). Daca incepeti cu raki, ramaneti pe aceasta bautura, altfel provoaca o mahmureala groaznica. Turcii ii spun “laptele leului” (aslan sütü) datorita faptului ca atunci cand este amestecat cu apa devine laptos la culoare (efectul ouzo), la fel ca si in cazul bauturii traditionale grecesti.

In ziua de astazi companiile producatoare de raki din Turcia fac aceasta bautura si din smochine, desi bautura traditionala este considerate cea facuta din struguri. Bottom Raki este ceea ce ramane pe fundul vaselor dupa producerea bauturii. Acesta este considerat a fi un produs premium si de obicei nu este disponibil la vanzare. Companiile il imbuteliaza si il ofera cadou clientilor mari.

Cateva marci de raki sunt Efe Raki, Çilingir Raki, Mercan Raki, Fasil Raki, Burgaz Raki, Ata Raki, Anadolu Raki si Sari Zeybek Rakisi.

Sursa foto

Share

1 Trackback / Pingback

  1. Turcii mahomedani au leac pentru mahmureală | Totul despre bauturi

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.