Sambuca este o băutură alcoolică italiană cu aromă de anason, de obicei incoloră. Cea mai răspândită varietate de sambuca este denumtă sambuca albă (white sambuca), pentru a o deosebi de alte varietăţi care sunt de culoare albastru închis (black sambuca) sau roşu aprins (red sambuca). Această băutură conţine uleiuri esenţiale obţinute din planta de anason (Illicium verum), care conferă băuturii un gust puternic de anason. Aceste uleiuri sunt adăugate în alcool pur, alături de o soluţie concentrată de zahăr şi de alte arome. De obicei este îmbuteliată la o concentraţie de 42% vol.
Etimologia acestei băuturi este destul de disputată şi conform companiei Molinari ea vine de la cuvântul arăbesc Zammut. Acesta este numele unei băuturi cu aromă de anason importată din est in portul Civitavecchia. Pe de altă parte The Oxford English Dictionary spune că termenul de sambuca vine de la cuvântul latin sambucum, care inseamnă soc. Alte opinii spun că termenul sambuca provine de la denumirea indiană a chimenului – snouf sau soambu, sau că provine de la sambuq, un tip de navă arăbească folosită pentru importul băuturii în Europa. Cuvântul italian sambuca a fost folosit pentru a denumi această băutură de anason aproximativ acum 130 de ani. Prima versiune comercială a sambucăi a apărut la afârşitul anilor 1800 la Civitavecchia, mulţumită lui Luigi Manzi, care a început să vândă Sambuca Manzi, o băutură produsă şi în ziua de azi. În 1945, imediat după al doilea război mondial, comandantul Angelo Molinari a început să producă Sambuca Extra Molinari, care a răspândit băutura pe tot cuprinsul Italiei.
Sambuca poate fi servită simplă, pe post de Ammazzacaffe sau doar ca răcoritoare. Ammazzacaffe se serveşte în Italia după cafea, să mai taie din gustul cafelei. De asemenea, sambuca mai poate fi servită cu gheaţă şi opţional se adaugă şi câteva boabe de cafea, ca ornament. Gheaţa sporeşte aroma băuturii şi îi schimbă culoarea, făcând-o albă opacă (efectul Ouzo). Italienii au obiceiul să bea sambuca simplă, cu gheaţă şi cu câteva boabe de cafea si este numită Sambuca con la mosca (Sambuca cu muşte). De obicei se pun trei boabe de cafea, reprezentând sănătatea, fericirea şi prosperitatea. Această băutură mai poate fi adaugată şi in cafea, pe post de îndulcitor (caffe corretto – cafea dreasă), deşi mai răspândită este combinaţia grappa si cafea.
Leave a Reply